Cor Bakker

Cor Bakker eert componisten met album ‘Hollandse Helden’

Mooiste melodieën op eigen benen

Wie ze hoort, herkent ze meteen. Op het album ‘Hollandse Helden’ geven piano-virtuoos Cor Bakker en de gerenommeerde strijkers van het Metropole Orkest de mooiste melodieën van vaderlandse componisten een verrassend nieuw leven. Inderdaad: zonder tekst. “Deze muziek is krachtig genoeg om op eigen benen te staan”, zegt Cor. “Daarom verdienen deze nummers een eigen podium.”

Het album is een etalage van dierbare melodieën die als vertrouwd gezelschap al jaren in de koffer van je geheugen met je mee reizen. Luister naar de muziek van ‘Veilig achterop’ en je waant je -net als Paul van Vliet- weer in het kinderzitje achterop je vaders fiets. Hoor de meeslepende klanken van ‘Dobbe, dobbe, dobbe’ en je bent -net als Jasperina de Jong destijds- van je vakantiestress af.

Cor Bakker (1961) studeerde cum laude af aan het conservatorium in Amsterdam, waarna hij ruim tien jaar de vaste pianist van het Metropole Orkest was. Bij het tv-publiek werd hij een vertrouwd gezicht als begeleider van Paul de Leeuw en met eigen muziekprogramma’s. Daarnaast speelde Cor in het jazz-circuit en ook in theatershows met onder anderen Karin Bloemen en Brigitte Kaandorp. “In de kleinkunstwereld kom je de mooiste liedjes tegen”, vertelt hij. “Bij de theatervertolkingen lijkt het vooral om de tekst te gaan, maar veel van die pareltjes zijn muzikaal zó sterk dat ze zonder woorden óók geweldig goed tot hun recht komen. Daarom was het een droom van mij om de mooiste melodieën van Nederlandse componisten ooit nog eens op te nemen in een speciaal arrangement voor piano en strijkers.” Het resultaat is het album ‘Hollandse Helden’.

Kiezen

Samen met muzikaal genie Bob Zimmerman selecteerde Cor Bakker de mooiste nummers van muzikale grootheden als Rogier van Otterloo, Jules de Corte, Cor Lemaire, Ruud Bos, Toon Hermans en Harry Bannink. Natuurlijk mocht een nummer van zijn grote voorbeeld Louis van Dijk niet ontbreken. Dat werd ‘Hoop’. “Vanwege de prachtige klassieke doorgangen die erin schuil gaan.”

Bij de selectie was het de kunst om afwisseling te zoeken in toonsoorten en vooral te letten op mooie akkoordgangen, die het geheel muzikaal naar hoger plan zouden tillen. “Bob en ik hebben allebei nogal een eigen mening, dus de keuze van de nummers leverde soms felle, maar wel prettige discussies op.” Bob Zimmerman tekende ook voor de arrangementen die het album een aantrekkelijke meerwaarde geven.

Strijkers

Terwijl Nederland gebukt ging onder corona, ontdekte Cor Bakker de voordelen van de pandemie: onverwachts was er studioruimte vrij en waren zijn favoriete strijkers beschikbaar. Dat zijn de ’The Metro Strings’ de dertien strijkers van het Metropole Orkest. Ook slagwerker Frits Landesbergen en de helaas veel te vroeg overleden bassist Charly Angenois verleenden hun medewerking aan de opnamen.

Cor Bakker noemt het album een cadeau aan zichzelf. “Ik word in augustus zestig en wilde mezelf graag trakteren op een project waar ik enorm van geniet en waarvan ik het publiek graag laat meegenieten.”

Het album ‘Hollandse Helden’ verscheen in 2021 en Cor Bakker gaat inmiddels voor het tweede jaar live met dit album. Dit keer samen met zijn eigen trio; met Jeroen Vierdag op bas en Frits Landesbergen op drums.


Tracklisting

1. Rogier van Otterloo – Rosa Turbinata
2. Louis van Dijk – Hoop
3. Pieter Goemans – Je denkt aan mij / Bach bijvoorbeeld
4. Joop Stokkermans – Dobbe Dobbe
5. Cor Bakker – Brechtjes wiegelied
6. Jules de Corte – Seizoenen
7. Mike Boddé & Thomas van Luyn – Marleen
8. Rob van Kreeveld – Meisjes van 13 / Veilig achterop
9. Toon Hermans – Het wonder
10. Ruud Bos – Het lachen dat we samen deden
11. Harry Bannink – Laat ze breien
12. Cor Lemaire – Zonder jou

Nadere inlichtingen: Cor Bakker Music, Nienke Pantjes   

info@corbakker.nl